Da li je došao kraj zubnim protezama i implantatima?

Zubne proteze, kao i implantati mogli bi postati prošlost. Od sada naučnici imaju mogućnost da uzgoje novi zub u ustima pacijenta. Za samo dva mjeseca, uz pomoć dentalnih matičnih ćelija, moguće je uzgojiti u potpunosti novi zub na mjestu gdje od ranije nedostaje zub.

 

humanmolarscaffold

 

Ova metoda predstavlja veliki značaj za mnoge odrasle osobe koje su izgubile zub ili više zuba tokom svog života.

Do sada, jedina opcija koju su imali pacijenti kojima nedostaje zub podrazumijevala je implantate, ili, ukoliko svi zubi nedostaju, zubne proteze. Ove dvije metode dovodile su kod pacijenata do ozbiljnih dentalnih problema.

implant_retained_bridge_model-e1445456767227

Zdravstveni problemi povezani sa dentalnim implantatima su infekcije na mjestu implantata, povrede ili oštećenja strukture kosti, oštećenje nerva, te problemi sa sinusima.

Proteze mogu biti neudobne i praviti problem prilikom hranjenja. Također mogu uzrokovati iritacije usta ili infekcije.

3483682854_2ab229ccc5_b-e1445456795185

Uzgojem novog zuba na mjestu gdje zub nedostaje, svi problemi povezani sa implantatima ili protezama nestaju.

Dr. Jeremy Mao i Edward V. Zegarelli, profesor dentalne medicine i profesor biomedicinskog inženjeringa na Univerzitetu u Kolumbiji , primijenili su postupak u kojem je moguće da matične ćelije iz tijela migriraju do trodimenzionalnih ožiljaka na mjestu zuba koji nedostaje. Na taj način, moguće je dovesti do rasta anatomski tačnog zuba u roku od devet nedjelja nakon uspostavljanja implantata za rast novog zuba.

Glavi motiv u regeneraciji  zuba je pronalazak što jeftinijeg terapijskog pristupa za pacijente koji ne mogu priuštiti tretman kao što su zubni implantati ili nisu odgovarajući kandidati za protezu ili dentalne implantate. Drugim riječima, ovo bi bio proces koji manje košta od implantata, te je definitivno manje invazivan.

SHARE

Comments are closed.