Najčešća pitanja i odgovori 

 Odličan način prikupljanja informacija 

Početak  

 • All
 • kako-začeti
Gdje mogu dobiti više informacija?

Za više informacija dostupni smo na broj telefona + 387 33 200 800 i drugim kontaktima.

Kako mogu naručiti uslugu?

Uslugu naručite putem telefona + 387 33 200 800 ili pošaljite narudžbenicu.

Kolika je naknada za uslugu?

Cijenu usluge i uvjete plaćanja možete pogledati ovdje ovdje.

Kako mjeriti kada dijete pokazuje znakove da će zub ispasti?

Po narudžbi, poslat ćemo Vam paket sa cjelokupnim sadržajem neophodnim za siguran prijevoz zuba u laboratoriju kompanije BioEDEN.

Zašto je potreban uzorak krvi?

Naše poslovanje je regulisano od strane Službe za ljudska tkiva HTA (Human Tissue Authority) u Velikoj Britaniji, što nas obavezuje da imamo mali uzorak krvi Vašeg djeteta za testiranje na HIV, Hepatitis B i C i sifilis u roku od 7 dana nakon ispadanja zuba. Ovo je standardna analiza krvi i pomaže da se uzorak Vašeg djeteta dodatno obezbijedi za buduću upotrebu.

Prikupljanje zub

 • All
 • pošiljanje-zoba
Šta se dešava ukoliko ne uspijem da dostavim uzorak krvi u roku od 7 dana nakon ispadanja zubića?

Prema odredbama Evropske unije i britanskog zakona BioEden je u obavezi da obezbijedi sprovođenje uzimanja i testiranje krvi za svakog donatora u roku od 7 dana od skladištenja zuba, u čemu ne smije biti odstupanja. Uzorci klijenata za koje ne uspijemo da dobijemo rezultate serološkog nalaza krvi u okviru traženog vremenskog roka, neće biti prihvaćeni, a klijenti neće imati pravo na povrat novca.

Da li se zub može poslati poštom?

Da, ali ne prikupljene matične ćelije. Paket koji Vam šaljemo nakon prijave sadrži instrukcije kako da nam pošaljete zub.

Skladištenje i preuzimanje

 • All
 • postopek-shranitev
Na kojoj temperaturi se čuvaju stomatološke matične ćelije?

Nakon što se izoliraju iz pulpe zuba i nakon što se utvrdi njihova vitalnost, ćelije se čuvaju na -196,5°C.

Šta se dešava u slučaju da mi zatrebaju ćelije zuba?

Vi ćete morati da popunite jedan formular kako biste zatražili ćelije, a drugi formular će se tražiti od primaoca (osobe/ustanove koja prima ćelije). Primalac će biti odgovoran za prikupljanje ćelija.

Šta se dešava ukoliko prestanem da plaćam naknadu za uslugu?

Zadržavamo pravo da uklonimo uzorak iz banke u skladu sa zakonom.

Šta radite sa ćelijama zuba mog djeteta tokom godina?

Čuvamo ćelije na registrovano ime djeteta, te nastavljamo da ih čuvamo onoliko dugo koliko možete održati ugovor sa nama.

Koliko dugo se čuva uzorak?

Vaš uzorak matičnih ćelija iz zuba se može čuvati sve dok Vi održavate ugovor sa nama.

Kako garantujete sigurnost ćelija zuba mog djeteta i povjerljivost informacija koje Vam dajem?

Naša laboratorija se nalazi u zgradi sa visokim stepenom zaštite, ograničenim pristupom i sa obezbjeđenjem koje radi 24 sata. Čim primimo Vaš nalog o skladištenju ćelija zuba, mi Vam dodjeljujemo jedinstveni referentni broj koji registruje ime i datum rođenja Vašeg djeteta. Svi naši postupci su regulisani od strane Službe za ljudsko tkivo (HTA), a takođe smo obavezani Zakonom o zaštiti podataka.

Da li ja mogu da doniram ćelije?

Kada se prijavite za uslugu BioEden-a, bit će Vam ponuđena mogućnost da pristanete na doniranje dodatnih ćelija zuba. BioEden će obezbijediti da se ove ćelije koriste u vodećim akademskim i kliničkim istraživačkim centrima u cilju podrške daljeg napretka ove tehnologije na polju kliničkih primjena. BioEden će ove ćelije samo proslijediti istraživačima koji sa etičke strane imaju punu dozvolu za rad i od strane našeg Savjetodavnog tima biti upućivani na najprikladnija istraživanja. Ćelije će biti donirane u skladu sa najvećim regulatornim odredbama i anonimnost davaoca bit će sigurna u svakom trenutku.

Kakva je procedura?

 • All
 • kako-poteka-postopek
Prvi korak – sakupljanje zuba

Prijavite se kod nas i mi ćemo Vam poslati set za uzimanje zuba, sa svim neophodnim informacijama za realizaciju procedure. Informišite se prije ispadanja ili vađenja zuba, s obzirom da je vrijeme koji uslijedi odmah nako vađenja ili ispadanja zuba krucijelno.

Pažljivo prateći uputstva, zub morate staviti i upakovati u kutiju koju smo Vam poslali. Zatim nas kontaktirajte, kako bismo mi organizovali sve što je neophodno kako bi se set blagovremeno poslap i bio primljen u laboratoriju BioEden-a u roku od 48 sati, što povećava šansu za uspješno izolovanje vitalnih matičnih ćelija iz zuba.

Molimo Vas da u roku od 7 dana od ispadanja zuba organizujete uzimanje uzorka krvi Vašeg djeteta i da nam taj uzorak dostavite u predviđenom pakovanju za prikupljanje krvi koje ste dobili u setu.

Drugi korak – Izolacija matičnih ćelija iz zuba

Kada zub stigne u laboratoriju, naši naučnici brzo rade kako bi sakupili ćelijski materijal. Čim se ćelije izoluju iz zuba, mi utvrđujemo njihovo stanje i vitalnost.

Korak tri – skladištenje matičnih ćelija iz zuba

Pošto se utvrdi broj zdravih, nekontaminiranih matičnih ćelija zuba, koje su pogodne za zdrav rast i buduće liječenje, one se krioprezerviraju i čuvaju za budućnost Vaše porodice. Dobivena količina ćelija iz svakog zuba se dijeli na dva odvojena uzorka, i zatim se krioprezervira. Naš patentirani proces omogućava čuvanje ovih vrijednih matičnih ćelija i za odraslo doba donora. Tako se osigurava potencijal za liječenje bolesti i oboljenja onda kada je to najpotrebnije. Mi razumijemo Vašu konstantnu zainteresovanost za Vašu investiciju, tako da stalno informišemo sve naše klijente o najnovijim dostignućima u oblasti istraživanja matičnih ćelija i njihove primjene. Također, stalno provjeravamo sve naše procese obrade, kako bi osigurali pridržavanje standardima i rad u skladu sa strogim regulatornim propisima.

BioEden proces

 • All
 • postopek-podjetja-bioeden
Šta se dešava ukoliko ne uspijem da dostavim uzorak krvi u roku od 7 dana nakon ispadanja zubića?

Prema odredbama Evropske unije i britanskog zakona BioEden je u obavezi da obezbijedi sprovođenje uzimanja i testiranje krvi za svakog donora u roku od 7 dana od skladištenja zuba i tu ne smije biti odstupanja. Uzorci klijenata za koje ne uspijemo da dobijemo rezultate serološkog nalaza krvi u okviru traženog vremenskog roka, neće biti prihvaćeni, a klijenti neće imati pravo na povrat novca.

Šta BioEden čini drugačijim?

BioEden je prva banka matičnih ćelija iz zuba u svijetu i jedini specijalista u ovoj oblasti. Prvi smo započeli izdvajanje ćelija iz zuba, te samim tim naš jednostavni proces je patentiran i jedinstven.

Neke kompanije jednostavno čuvaju cio zub, dok druge čuvaju zubnu pulpu. BioEden ide korak dalje i izdvaja ćelija iz pulpe prije njihovog zamrzavanja. Mi vršimo godišnju provjeru, kako bismo osigurali da se u našem procesu mogu izolovati mezenhimalne matične ćelije.

Zašto pristati na bilo šta manje osim na najbolje?

Kakve ćelije se nalaze u zubu?

 • All
 • matične-celice
 • category
O ćelijama zuba

Terapija matičnim ćelijama, bez straha od odbacivanja, nudi jednu od najperspektivnijih opcija za liječenje kliničkih stanja, povreda, bolesti i očuvanje zdravlja budućih generacija. Matične ćelije su kod ljudi prisutne u različitim dijelovima tijela, najpoznatije su one u koštanoj srži, krvi i krvi iz pupčane vrpce.

Sada je dokazano da se u mliječnim zubićima nalazi obilan izvor adultnih matičnih ćelija sa potencijalom da liječe veliki broj bolesti i oboljenja. Pulpa mliječnih zubića kod djece generalno sadrži niz vrijednih adultnih ćelija:

Mezenhimalne matične ćelije. Ćelije sa sposobnošću da izgrade nekoliko vrsta tkiva.
Hondrocite. Ćelije sposobne da izgrade hrskavicu i zbog toga idealne za artritis ili povrede zglobova.
Osteoblaste. Ćelije sposobne da izgrade kost. Adipocite. Ćelije sposobne da obnove oštećeno srčano tkivo, npr. nakon srčanog udara. Takođe su idealne za rekonstruktivnu operaciju lica.

Proces BioEden-a je takav da se u trenutku obrade prikupljaju sve ćelije koje se potencijalno nalaze u pulpi zuba. Izdvajanje ćelija iz zuba je patentiran proces u vlasništvu BioEden-a.

Šta se događa ukoliko ne možete da izolujete ćelije iz zuba?

Odmah ćemo Vam poslati pismo i informisati Vas da je proces bio neuspješan.Ukoliko Vaše dijete još uvijek ima zdrav zubić koji nije ispao, mi ćemo proces ponoviti besplatno kao dio naše usluge.

Kako mogu dobiti informacioni paket?

Informacioni paket

Ime i prezime:*

E-Mail:*

Adresa*

Poštanski broj i kraj *

Mobilni telefon: *

Šta ako su djetetu ispali svi zubići?

Ukoliko ne uspijemo da izolujemo ćelije iz zuba Vašeg djeteta i ustanovimo da više nema zubića koji su ostali, mi ćemo Vam vratiti uplaćeni iznos, zadržavši svega 250 € za pokrivanje troškova poštarine i pakovanja.

Da li me informišete kada se matične ćelije iz zuba zalede?

Da, tada Vam šaljemo certifikat, koji potvrđuje da su matične ćelije iz zubića uspješno sačuvane.

Ko posjeduje matične ćelije iz zuba djeteta?

Do djetetove 18. godine vlasništvo matičnih ćelija iz zuba djeteta pripada roditelju ili staratelju. Zatim se puno vlasništvo prenosi na donora.

Koliko traje proces dok se matične ćelije iz zuba djeteta ne zalede?

Mi ćemo izolovati ćelije iz zuba u roku od 24 sata nakon prijema. Nakon uspješne izolacije koja prati našu strogu proceduru i prema odredbama certifikata Službe za ljudsko tkivo (HTA), mi ćemo krioprezervirati ćelije pod Vašim jedinstvenim referentnim brojem. Cjelokupan proces izdvajanja matičnih ćelija iz zuba traje između 12 i 21 dan.

Da li mogu da pošaljem bilo koji zub djeteta koji ispadne?

Postoji 12 korisnih zuba. To su centralni sjekutići, lateralni sjekutići i očnjaci. To je 6 gornjih prednjih zuba i 6 donjih prednjih zuba. U setu ćete dobiti dijagram pomoću koga ćete moći da identifikujete zubiće. U svakom slučaju prihvatamo umnjake ukoliko su ostali zubi već izvađeni.

Šta ukoliko zub djeteta ispadne prije nego što stigne set?

Jednostavno stavite zub potopljen u šolju mlijeka u frižider. Ukoliko se niste već prijavili, pozovite nas na + 387 33 200 800 kako bismo završili proces registracije i obezbijedili plaćanje u cjelini. Nakon toga ćemo organizovati slanje seta u roku od 24 sata. Ukoliko ste se već prijavili, pozovite nas na + 387 33 200 800 kako biste saznali kada će Vaš set stići.

Da li ja mogu da doniram ćelije?

Kada se prijavite za uslugu BioEden-a, bit će Vam ponuđena mogućnost da pristanete na doniranje dodatnih ćelija zuba. BioEden će obezbijediti da se ove ćelije koriste u vodećim akademskim i kliničkim istraživačkim centrima u cilju podrške daljeg napretka ove tehnologije na polju kliničkih primjena. BioEden će ove ćelije samo proslijediti istraživačima koji sa etičke strane imaju punu dozvolu za rad i od strane našeg Savjetodavnog tima biti upućivani na najprikladnija istraživanja. Ćelije će biti donirane u skladu sa najvećim regulatornim odredbama i anonimnost davaoca bit će sigurna u svakom trenutku. Donacija ćelija je stvar izbora. Ukoliko ne želite da se saglasite sa donacijom, BioEden će jednostavno sačuvati matične ćelije za Vaše dijete

Kakva je procedura?

Nemojte čekati da Vašem djetetu počnu da ispadaju zubići prije nego što donesete odluku. Prijavite se sada i pratite našu jednostavnu proceduru u 3 koraka da biste odmah bili spremni da zubiće sigurno pošaljete u neku od naših najbližih laboratorijia. Uvijek provjerite da li Vaše dijete redovno pere zubiće (bar dva puta dnevno) i koristi tečnost za ispiranje usta. Prvi korak – sakupljanje zuba Prijavite se kod nas i mi ćemo Vam poslati set za uzimanje zuba. Set sadrži sva uputstva koja lako možete pratiti. Pročitajte ih prije ispadanja ili vađenja zuba.Vrijeme odmah nakon ispadanja ili vađenja zuba je kritično. Pažljivo prateći uputstva, zub morate staviti i upakovati u kutiju koju smo Vam poslali. Zatim nas kontaktiriajte, a mi organizujemo da se set blagovremeno pošalje i primi u laboratoriju BioEden-a u roku od 48 sati, što povećava šansu za uspješno izolovanje vitalnih matičnih ćelija iz zuba. Molimo Vas da u roku od 7 dana od ispadanja zuba organizujete uzimanje uzorka krvi Vašeg djeteta i da nam taj uzorak dostavite u predviđenom pakovanju za prikupljanje krvi koje ste dobili u setu. Drugi korak – Izolacija matičnih ćelija iz zuba Kada zub stigne u laboratoriju, naši naučnici brzo rade kako bi sakupili ćelijski materijal. Čim se ćelije izoluju iz zuba, mi utvrđujemo njihovo stanje i vitalnost. Korak tri – skladištenje matičnih ćelija iz zuba Pošto se utvrdi broj zdravih, nekontaminiranih matičnih ćelija zuba, koje su pogodne za zdrav rast i buduće liječenje, one se krioprezerviraju i čuvaju za budućnost Vaše porodice. Dobivena količina ćelija iz svakog zuba se dijeli na dva odvojena uzorka, i zatim se krioprezervira. Naš patentirani proces omogućava čuvanje ovih vrijednih matičnih ćelija i za odraslo doba donora. Tako se osigurava potencijal za liječenje bolesti i oboljenja onda kada je to najpotrebnije. Mi razumijemo Vašu konstantnu zainteresovanost za Vašu investiciju, tako da stalno informišemo sve naše klijente o najnovijim dostignućima u oblasti istraživanja matičnih ćelija i njihove primjene. Također, stalno provjeravamo sve naše procese obrade, kako bi osigurali pridržavanje standardima i rad u skladu sa strogim regulatornim propisima.

VIŠE INFORMACIJA O MATIČNIM ĆELIJAMA

 • All
 • več-o-matičnih-celicah
Autologno vs. Alogeno?

BioEden nudi skladištenje ćelija isključivo za autolognu upotrebu. Autologni transplantat matičnih ćelija je pripremljen od pacijentovih sopstvenih ćelija. Prednost u odnosu na alogene transplantate matičnih ćelija je to što ovdje ne može doći do reakcije odbacivanja imunog sistema ili tkiva, nije potrebna imunosupresivna terapija i znatno je smanjen rizik od prenošenja zaraznih bolesti.