Postupak 

 Saznajte više o procesu u 5 jednostavnih koraka  

Pohrana matičnih ćelija iz mliječnih zuba je vrlo jednostavan proces, a uzimajući u obzir smjernice možete sami spremiti mliječni zub za transport. Za bilo koje pojašnjenje i pomoć uvijek smo dostupni na telefonski broj + 387 33 200 800 i ostale kontakte. 

 • Čak i prije nego što se mliječni zub počne klimati, potrebno je da nas kontaktirate i pretplatite se na usluge. Poslovni konsultant BioEDEN će Vas nazvati te ponuditi Vam sve neophodne informacije. Bit ćemo na raspolaganju da Vam odgovorimo na sva pitanja, ponudimo sve informacije vezane za plaćanje usluge, predaju dokumentacije te i samu detaljnju prezentaciju usluge.

 • U drugom koraku dobit ćete poštom "paket za čuvanje zuba", koji sadrži sve što Vam je potrebno za učinkovito i sigurno spremanje zuba i slanje uzorka u laboratoriju. Isto tako, mi ćemo Vam poslati broj telefona na koji smo na raspolaganju za sva pitanja i pomoć.

 • Treći korak se dešava kada mliječni zub Vašeg djeteta ispadne i treba biti poslan u “paketu za čuvanje zuba” na našu adresu.   Kada ste zub sigurno pohranili u paket, nazovite nas i mi ćemo organizirati prevoz do laboratorija u Engleskoj. Stručno osoblje će koristiti patentirani proces, koji rezultira vađenjem matičnih ćelija iz mliječnog zuba. U umjetnom okruženju će se povećati njihov broj na broj koji je pogodan za korištenje u medicini, nakon što se potvrdi vitalnost.

 • O napretku i uspješnosti procesa ćemo Vas informisati, a Vaš sljedeći zadatak će biti da dostavite uzorak djetetove krvi kako bi se zadovoljile potrebe seroloških testova. Uzorak se može dobiti u najbližem laboratoriju svih većih zdravstvenih centara ili na drugi odgovarajući način od kvalifikovanih zdravstvenih stručnjaka. Neophodno je da pošaljete djetetovu krv u roku od 7 dana nakon što je zub ispao.

 • Posljednji korak je  pohrana i zaštita zubnih matičnih ćelija Vašeg djeteta za buduću upotrebu. Ostat ćemo u kontaktu sa Vama, a mi Vas uvjeravam da će matične ćelije Vašeg dijeteta biti lako dostupne u slučaju da su potrebne i da ćemo pomoći u svakom koraku. Za sva dodatna pitanja i informacije, uvijek smo sretni biti Vam na raspolaganju.

Pogledajte video demonstraciju

 Primjene u medicini 

Personalizirana regenerativna medicina je prihvaćena kao budućnost medicinske nauke – liječenje matičnim ćelijama je osnova ovog pristupa.

Nema sumnje o tome da su matične ćelije jedna od glavnih tačaka na kojima će se graditi medicina u budućnosti. Nakon desetljeća uspješne primjene u liječenju različitih oboljenja i ozljeda, svake godine se ovom popisu pridružuju nova oboljenja i napredni oblici liječenja.  

Iako dentalne matične ćelije u medicini nisu korištene, naučnici snažno ističu svoju uvjerenost da će se ubrzo koristiti za liječenje raznih bolesti i ozljeda.

 

U nastavku smo Vam omogućili link na kojima se detaljnije možete informisati , te čiji sadržaj će Vam pomoći da shvatite koji tretmati i istraživanja se provode s matičnim ćelijama.

Istraživanje i matične  ćelije 

Nastavlja se napredak i uspjeh u liječenju s matičnim ćelijama što predstavlja jamstvo da će se matične ćelije u budućnosti sve više koristi za liječenje bolesti. Među njima su brojne bolesti i ozljede, koje se  smatraju neizlječivim. 

 

Ako želimo da tretman sa matičnim ćelijama bude uspješan, neophodne su ćelije koje su kompaktibilne s pacijentovim organizmom. Samo na taj način  se sprječava odbacivanje matičnih ćelija i komplikacije povezanih s njom.  Svakako je sigurnije i učinkovitije koristiti vlastite matične ćelije.

Medicina bodućnosti 

Personalizovana regenerativna medicina danas predstavlja ključ zdravlja. Terapija matičnim ćelijama je prvi put korišćena prije 50 godina, a danas se rutinski sprovodi kod pacijenata širom svijeta.

 

Matične ćelije koje se nalaze u mliječnim zubićima se mogu razviti u druge tipove ćelija, što znači da mogu liječiti mnoga stanja i samim tim sačuvati i produžiti život.

 

Ove ćelije mogu da zamijene one koje su izgubljene ili oštećene prilikom povrede ili tokom bolesti. Uzgajane pod određenim uslovima, one mogu izgraditi organe, kosti, hrskavicu i tkivo. Matične ćelije također, imaju sposobnost da obnove imuni sistem.

Mnoge ideje o liječenju koje su za prethodne generacije bile naučna fantastika, sada su postale realnost i koriste se u dobre svrhe svakog dana.

 

Ovdje je napravljen mali izbor istraživanja koja koriste matične ćelije iz zuba i njihov potencijal za liječenje različitih poremećaja, kako bi Vam pružio bolje razumijevanje o značaju matičnih ćelija iz zuba. 

 

Zapamtite da se matične ćelije ne koriste samo za liječenje ozbiljnih oboljenja, već i za liječenje onih problema koji se javljaju usljed prirodnog procesa starenja i takođe u kozmetičkoj hirurgiji.

 

Sveobuhvatni pregled istraživanja vezanih  specifično za matične ćelije iz zuba možete preuzeti ovde:

Terapija matičnim ćelijama: Činjenice i fikcija

Terapija matičnim ćelijama nije nova stvar. Već 50 godina se žive ćelije skladište na tako niskim temperaturama, da se dovode u stanje suspendovane animacije, uspješno zaustavljajući procese starenja. 

Ove ćelije se kasnije odmrzavaju bez gubitaka na funkcionalnosti. Korištene tehnike krioprezervacije bukvalno zaustavljaju proces starenja i čuvaju vitalne funkcionalne ćelije za buduću upotrebu. Samo jedan od primjera gdje je ovo uspjelo je 50 godina čuvana zamrznuta sperma pomoću koje je oplođena  sačuvana jajna ćelija stara 30 godina. 

 

Medicinski tretmani koji su nekada smatrani naučnom fantastikom sada su naučna činjenica:

 

 • Prvi IVF eksperiment

  koji je bio prihvaćen sa dosta cinizma, ove godine slavi 36. rođendan.  Danas, 2014., preko 5 miliona beba je na svijet došlo ovim putem.

 • Prva transplantacija ljudskog srca

  je sprovedena 1967. godine, a danas se svake godine uradi 3500 transplantacija srca i smatra se „standardnom procedurom“.

 • 50.000 transplantacija koštane srži

  Samo u 2006. godini sprovedeno je 50.000 transplantacija koštane srži korištenjem terapije matičnim ćelijama.

 • The Harris Review

  The Harris Review predviđa da će 1 od 3 osobe u toku života biti potrebna terapija matičnim ćelijama.

 Historija korištenja 

 Personalizirana regenerativna medicina je općenito prihvaćena kao budućnost medicinske nauke 

Budite svjesni da se neće još dugo vremena govoriti o matičnim ćelijama kao o            '' nećemu novom '', te da mnoga lijećenja koja su u prošlosti smatrana kao                    " eksperimentalnim " danas masovno spašavaju živote pacijenata.

 

Matične ćelije, posebno koštane srži su se za transplantaciju, prvi put koristile u 1959. godine, kada je francuski liječnik Georges Mathé  proveo liječenje pet radnika nuklearne Institut Vinca, koji su pretrpjeli štetu na koštanoj srži zbog izloženosti radijaciji. Iako  prvi pokušaji nisu bili uspješni, dr Mathé  je imao poslije usješnu upotrebu matičnih ćelija za liječenje leukemije.

 

Inače, pionirima liječenja s matičnim ćelijama najčešće se smatra tima stručnjaka iz Fred Hutchinson Cancer Research Center u SAD-u, na čelu s dr. E. Donnall Thomas, koji su između pedesetih i sedamdesetih godina proveli brojna presađivanja koštane srži. Dr. Thomas E. Donnall je za ovaj izuzetan korak u području medicine nagrađen Nobelovom nagradom. 

 

Sljedeći važan korak zabilježen je  1968. godine, kada je dr Robert A.  uspješno proveo transplantaciju matičnih ćelija po prvi put za bolest koja nije bila rak. Stoga je dokazano da se matične ćelije mogu upotrijebiti za liječenje raznih bolesti.

Historija matičnih ćelija 

 • Doktori Till i McCulloch dokazuju postojanje matičnih ćelija

 • Matične ćelije pronađene u krvi iz pupčanika

 • Matične ćelije pronađene u zubima

 • U SAD osnovan BioEden, prva banka dentalnih matičnih ćelija

 • BioEden dolazi u Evropu

 • BioEden se širi na Aziju, iste godine kada su hirurzi djetetu transplantirali novu traheju napravljenu od matičnih ćelija kako bi obnovili njegove disajne puteve

 • Matične ćelije iz zuba upotrebljene u terapiji kod čoveka

 • Bio Eden bilježi skladištenje preko 25 milijardi matičnih ćelija iz dječijih mliječnih zuba i aktivan je u 21 zemlji

 • BioEden uvodi opcije članstva kako bi osigurao da terapija matičnim ćelijama bude realnost koju sebi svi mogu priuštiti