Sačuvajte matične ćelije iz vaših umnjaka!

Mnoga istraživanja urađena su kako bi se prikazale beneficije očuvanja i krioprezervacije matičnih ćelija iz krvi pupčanika. Međutim, nije se puno pažnje posvećivalo ćelijama sa istom svrhom a koje su dostupne i nakon rođenja djeteta – matične ćelije uzete iz mliječnih zubića i umnjaka.

images

Do sada postoji niz primjera kako matične ćelije iz zuba mogu biti korištene. Mi smo izdvojili primjer devetnaestogodišnjakinje Sydney Addicks, koja je odlučila da sačuva matične ćelije iz umnjaka, te da ih iskoristi za lijećenje bolesti od koje boluje. Addicks boluje od dijabetesa tipa 1, te je funkcija njene gušterače na vrlo niskom nivou. Ovisna je o dnevnim inzulinskim inekcijama, te postoji rizik od niza komplikacija.

Njen zubar, Dr. Donald Cohen, vjeruje da je nauka veoma blizu rješenja da se ova bolest izliječi preko tretmana matičnim ćelijama. Ako je moguće uzeti matične ćelije i uzgojiti ih u kulturi u svrhu stvaranja ćelija koje produciraju inzulin, kao što to rade ćelije pankreasa, onda bi bilo moguće za nekoliko godina uraditi isti postupak sa vlastitim ćelijama, te omogučiti vlastitom organizmu ćelije koje bi popravile funkciju gušterače.

growing-new-teeth-could-be-a-possibility-with-these-stem-cell-dental-implants

U Bosni i Hercegovini moguće je uraditi ekstrakcije mliječnih zubića i umnjaka u nizu stomatoloških ordinacija. BioSave kompanija također omogućava slanje paketa za očuvanje i trasnport zubića na vašu kućnu adresu.  Roditelji pacijenata kao što je Sydney Addicks sada imaju opciju da sačuvaju mliječne zubiće ili umnjake svoje djece u posebnoj laboratoriji sa jedinstvenim postupkom, BioEden laboratoriji. Za više informacija kontaktirajte naš tim!

SHARE

Comments are closed.