Historija 

   BioEDEN je prva banka matičnih ćelija 

BioEDEN je prva banka matičnih ćelija koja nudi mogućnost pohranjivanja stomatoloških matičnih ćelija dobivenih iz zubne pulpe djece (mliječnih zuba), kao i umnjaka. Kompanija je započela poslovanje u 2003. godini u  u Austrinu, Texasu - Sjedinjenim Američkim Državama, gdje posjeduje laboratorije za obradu  i pohranu matičnih ćellija za korisnike u Americi. Ono što čini kompaniju BioEDEN jedinstvenom  jeste patentirani postupak, čiji rezultat  je pohrana korisnih mezenhimalnih matičnih ćelija; kao i činjenica da smo se specijalizirali isključivo za obradu i pohranu matičnih ćelija iz zubne pulpe.  

 

BioEDEN danas ima matične ćelije pohranjene u tri laboratorija – SAD, EU i Aziji . 

Osim toga, već planira nova širenja i na taj način će i dalje biti vodeća banka stomatoloških matičnih ćelija u svijetu.

  Terapija matičnim ćelijama nije nova stvar. Već 50 godina se žive ćelije skladište na tako niskim temperaturama, da se dovode u stanje suspendovane animacije, uspješno zaustavljajući procese starenja.    Ove ćelije se kasnije odmrzavaju bez gubitaka na funkcionalnosti. Korištene tehnike krioprezervacije bukvalno zaustavljaju proces starenja i čuvaju vitalne funkcionalne ćelije za buduću upotrebu.    Samo jedan od primjera gdje je ovo uspjelo je 50 godina čuvana zamrznuta sperma pomoću koje je oplođena  sačuvana jajna ćelija stara 30 godina. 

Niz terapija koje su nekad smatrane znanstvenom fantastikom su sada znanstvena činjenica. 
 • Prvi eksperiment oplodnje

  Ove se godine obilježava 36 godina od prvog eksperimenata in vitro oplodnje, koja je privukla puno cinizma. Danas, u 2014. godini, svijet ima više od 5 milijona djece koja su začeta na ovaj način.

 • Prva transplantacija srca

  Prva transplantacija ljudskog srca je izvršena 1967 godine. Danas se obavljaju svake godine više od 3500 i tretiraju se kao "normalna procedura"

 • Transplantacije koštane srži 50.000

  Samo u 2006, bilo je 50.000 transplantacija koštane srži pomoću terapije matičnih ćelija .

 • Ocena Harris Review

  Ocena Harris Review pretpostavlja da je jednom od troje ljudi u životu potrebno liječenje matičnim ćelijama.

Izjave eksperta